dimecres, 2 de gener del 2013

Creative commons

License
Llicències Creative Commons



Les llicències Creative Commons, s’utilitzen per donar permís de copia i d’utilització de la informació que volem fer servir i que hem trobat en la nostra recerca. Es important, que abans de fer ús d’una informació d’un document, una foto, un text, ens fitxem en el tipus de llicència que té i si ens permet fer-ne ús o copia de la mateixa.
En els nostres blogs inserirem la llicència per tal de donar drets, o no, de copia o ús dels continguts que hem fet públics, a tota persona que pot veure i arribar a les informacions que hem aportat.
Per crear aquesta llicència cal anar a la web http://creativecommons.org/choose/ desprès en el nostre blog s’afegeix el gadget html/Javascript, on es copia el codi embed que hem creat, apareixent-te  la icona que representa la llicència de creative commons.


A continuació deixo tota la informació necessària sobre les diferents llicències.
AttributionReconeixement (Attribution): Es necessari reconèixer l'autor.

Non commercial     No Comercial (Non commercial): No es pot fer un ús comercial.

no derivate  Sin obras derivadas (No Derivate Works): No es pot fer una obra derivada de    l'original.
share alike  Compartir Igual (Share alike): Es pot fer obres derivades si s'utilitza la mateixa  llicència.
Una vegada tenim això, podem fer 6 combinacions diferents depenent del tipus de llicencia que volem tenir i com volem que es distribueixi.


Reconeixement (by): Es pot fer qualsevol tipus de explotació comercial i està permès crear obres derivades.


Reconeixement - NoComercial (by-nc): Es pot fer obres derivades però no està permès un ús comercial.


Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa):No està permès un ús comercial ni de la obra original ni de les possibles còpies. La seva distribució ha de tenir la mateixa llicència que la obra original.


Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial ni de la obra original ni de les derivades.


Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Es pot fer un ús comercial de la obra original i de les còpies si tenen la mateixa llicència.


Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): Està permès l'ús comercial però no la generació d'obres derivades.
Pàgines consultades: http://es.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons apunts de classe i informació extreta directament de la pàgina oficial per tal d'explicar amb la major claredat possible els tipus de llicències existents. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada